Instal·lació artística. Josep Manuel Berenguer

Habitar significa deixar empremtes

Aquest any commemorem l’11 de setembre amb dues instal·lacions artístiques al conjunt arqueològic. A través de l’art visual i sonor es reinterpreten dues derrotes, que dialoguen en el temps, i es representen alhora dues lluites: la darrera defensa de Barcelona l’11 de setembre de 1714, amb el posterior enderroc de les cases del barri de Ribera, i la derrota de la democràcia a Xile a causa del cop d’estat de l’11 de setembre de 1973, ara fa 50 anys.

En la instal·lació de Josep Manuel Berenguer, l’artista s’inspira en la derrota de 1714 i el desnonament de 1716, dos moments clau que configuren la part visible de les restes del conjunt arqueològic del Born. Habitar significa deixar empremtes és una instal·lació visual i sonora que rememora els sons de la vida quotidiana al barri del Born al segle XVIII per construir nous paisatges sonors. El visitant sentirà cinc peces sonores electroacústiques que desenvolupen el paisatge sonor del barri, tant abans com després de la demolició de les cases. El visitant, per tant, pot sentir sons inspirats en els jocs dels triquets, en les activitats de la carnisseria, dels corders de viola, de la fusteria, de les ferreries, de les caldereries, de l’aigua del Rec Comtal, del clavegueram, dels ocells, en les passes de la gent sobre la pedra del paviment i en les caigudes de parets i el traginar de mobles del moment de la demolició. La reproducció de les peces es fa mitjançant la intel·ligència artificial, que transforma el nivell d’intensitat de tal manera que mai sonin igual.

A més, la instal·lació està poblada de citacions de Walter Benjamin dites en deu llengües diferents. A la llum del pensament del filòsof, Josep Manuel Berenguer s’interessa per la seva perspectiva històrica de la derrota, que contrasta amb les tendències dominants a sobrevalorar les victòries. Des d’aquest punt de vista, esdevé important el fet de situar la instal·lació en un jaciment urbà ple d’empremtes superposades i reconstruir els sons d’una quotidianitat esborrada a cop de pic i pala.

El 20 setembre a partir de les 18.30h, Josep Manuel Berenguer presentarà una acció sonora des de la mateixa balconada: Les traces no són els fets. Performance multifocal acusmàtica.

Aquesta proposta forma part de les activitats per la Diada.

Llegeix l’entrevista a l’autor de la instal·lació, Josep Manuel Berenguer.

 

  • Del 9 de setembre al 1 d'octubre

Visita lliure des de la balconada.

El Born Centre de Cultura i Memòria.

Activitat en català, castellà i anglès.

Entrada gratuïta
  • discapacitat_fisica
  • gossos_assistencia