La repressió franquista contra les dones. El cas del ‘Patronato de protección de la mujer’

Taula rodona sobre la repressió franquista i les pràctiques de control psiquiàtric institucionals contra les dones durant el Franquisme i les seves pervivències.

El Patronato de Protección de la Mujer era una institució que depenia del Ministeri de Justícia franquista i que disposava de centres d’internament, preventoris i correccionals, generalment dirigits per ordes religiosos, on internaven sense cap garantia jurídica a dones i adolescents per motius tan diversos com ser rebels, violades o quedar desemparades de les seves famílies.

En aquests centres sovint es van fer servir pràctiques de control psiquiàtric, com els psicofàrmacs o l’electroxoc, per exercir el control dels seus cossos, així com violència física i psicològica i explotació laboral.

En parlarem amb:

  • Consuelo García del Cid Guerra, escriptora, investigadora i directora del diari digital Tenemos la palabra. Supervivent dels reformatoris franquistes, ha investigat i denunciat la repressió exercida per les institucions
  • Maria Forns Roca, supervivent dels centres del Patronato
  • Àngels Vives Bellmonte, psiquiatra jubilada i col·laboradora a Radio Nikosia
  • Sílvia Ventura, jutgessa i autora del llibre Els bojos a Catalunya

Per a més informació, llegeix l’article al blog: “El Patronato de Protección de la Mujer: històries en primera persona“.

 

Recupera la sessió aquí:

 

Aquesta activitat forma part del programa d’activitats entorn l’exposició ‘Un altre fi. LA RESTA‘.

  • Dimarts, 31 de gener A les 19 h

Sala Moragues.
El Born CCM

Activitat en català i castellà.

Entrades

Es pot adquirir l'entrada mitjançant el botó de venda d'entrades o a les taquilles del centre. També es pot fer reserva prèvia per correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net
 o al telèfon
 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h). Gratuït