Des de fa dotze mil anys, la guerra ha donat forma a la majoria dels aspectes de la vida social i continua tenint una gran força modeladora en els comportaments humans. La guerra provoca seqüeles profundes –traumàtiques– en tots els àmbits i, alhora, és un «lloc» que desperta fascinació. Davant d’aquesta situació, la pregunta vigent és: per què la guerra?
La present publicació recull les reflexions d’un grup d’autores i autors al voltant de les guerres i les ferides que provoquen a persones, espais i paisatges. Conté articles de David Alegre Lorenz, Miguel Alonso Ibarra, Jordi Font Agulló, Carolina García Sanz, Marta Marín-Dòmine, Laura Muñoz-Encinar, Xosé M. Núñez Seixas, Javier Rodrigo i Francesc Torres.
El llibre també mostra les obres d’art contemporani exposades a l’exposició «Per què la guerra?», celebrada a El Born CCM entre el 15 de març i el 29 de setembre de 2024. Les obres interroguen el fenomen polièdric de la guerra i, des d’experiències estètiques diverses, plantegen l’obertura d’espais de claredat i pensament que qüestionen la persistència de les violències bèl·liques.
La presentació anirà a càrrec de Jaume Muñoz, director de Patrimoni Cultural, Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic i comissari de l’exposició, Marta Marín-Dòmine, comissària de la mostra i directora d’El Born CCM en el període 2021-2023, i l’historiador Javier Rodrigo, autor d’un dels articles del llibre.
La publicació ha estat produïda per El Born CCM i Serveis Editorials de l’Ajuntament de Barcelona.