Conferència a càrrec de Sebastiaan Faber i debat posterior amb Mary Nash
Dimecres 11 de març, de 19 a 20.30 h
Sala Moragues, accés lliure.
La memòria històrica de la Guerra Civil transcendeix les fronteres de l’Estat espanyol. No només la població espanyola va viure el conflicte amb intensitat, sinó també les gairebé 35.000 persones estrangeres que hi van participar, i milions més que van seguir la guerra amb un gran compromís emocional i polític.
Atesa, a més, la notable dispersió de l’exili republicà, són moltes les comunitats de memòria, arreu del món, per a les quals el relat de la guerra espanyola ocupa un lloc central. Això sí, es tracta de relats molt diferents entre si, i que alhora han donat lloc a pràctiques historiogràfiques també diverses. Però aquestes diferències poden servir per comprendre millor la complexa relació entre memòria i història i per enriquir els relats sobre la guerra que són dominants a l’Estat espanyol avui.
Sebastiaan Faber
És catedràtic d’Estudis Hispànics a l’Oberlin College, llicenciat per la Universitat d’Amsterdam i doctor per la Universitat de Califòrnia, Davis. És autor de Exile and Cultural Hegemony: Spanish Intellectuals in Mexico, 1939-1975 (2002), Anglo-American Hispanists and the Spanish Civil War: Hispanophilia, Commitment, and Discipline (2008) i Memory Battles of the Spanish Civil War: History, Fiction, Photography (2018), coeditor de Contra el olvido. El exilio español en Estados Unidos (2009) i Transatlantic Studies: Latin America, Iberia, and Africa (2019). Col·labora habitualment amb mitjans com Foreign Affairs, The Nation, Revista Contexto o La Marea.
Mary Nash
És professora emèrita d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, codirectora del la Revista de dones Arenal i presidenta fundadora de l’Associació Espanyola d’Història de les Dones. Honoris Causa per la Universitat de Granada el 2010 i el 2018 per la Universitat Rovira I Virgili. Autora de la recerca sobre les dones de la Guerra Civil espanyola: Rojas. Las mujeres republicanas en la guerra civil española, les seves publicacions també han tractat el gènere de ciutadania, treball, feminismes i polítiques d’identitat durant el final del franquisme i la transició democràtica. Actualment investiga temes relacionats amb el turisme de masses com a lloc de contacte intercultural, identitats de gènere, alteritat cultural i transformació durant el franquisme tardà.
Espai de treball amb Sebastiaan Faber: dijous 12 de març.
Consulteu les activitats programades a l’entorn del cicle #Referències