ArqueoBorn
Intervenció arqueològica 2017
Presentació
En col·laboració amb el Servei d’Arqueologia de Barcelona, l’any 2016 es va iniciar un projecte de recerca integral del conjunt arqueològic, l’ARQUEOBORN. Un dels aspectes principals d’aquest pla, és precisament, dur a terme excavacions arqueològiques del subsòl, ja que és molt el que queda per descobrir. Aquestes excavacions sempre es faran amb una premissa clara, que les restes no quedin afectades, i que el conjunt monumental segueixi igual, especialment, a nivell de paviments.
La intervenció arqueològica que es va dur a terme l’any 2016, va ser un èxit i, amb l’objectiu de donar continuïtat a aquest projecte, entre el 3 i 28 de juliol del 2017, excavarem un altra habitació a la Casa Corrales i el Rec Comtal.
Aquesta intervenció es durà a terme, en el marc del conveni entre la Universitat de Barcelona, el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona i El Born CCM, i farà possible tornar a obtenir informació del jaciment, també servirà de camp de pràctiques pels estudiants de Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona. Serà doncs, un espai de formació i aprenentatge pels futurs arqueòlegs. Aquest és un altre objectiu de l’excavació, col·laborar en la formació en el coneixement del registre, la documentació, el dibuix arqueològic i la classificació de materials arqueològics d’època medieval i moderna. Per segon any, el jaciment del Born forma part de les pràctiques obligatòries de la carrera.
L’excavació podrà ser observada i seguida diàriament des de la balconada d’El Born CCM per tots els visitants del Centre.
Novament aproparem el món de l’arqueologia als més petits, als nens i nenes dels casals d’estiu d’El Born CCM. Aprofitant l’excavació podran fer preguntes als arqueòlegs i observar les darreres troballes. Faran d’arqueòlegs: garbellaran la terra per extreure’n els objectes més petits i coneixeran quin procés fa un objecte des que es troba fins que es diposita als magatzems de l’arxiu arqueològic.
Com a novetat aquest 2017, els dies 14 i 28 de juliol d´11 a 12 h i de 16 a 17 h, es faran dues jornades de visites comentades a l’excavació, amb aforament limitat. Aquestes visites es faran en grups de 10 persones i tindran una durada de 15 minuts cada una. Això permetrà interactuar i compartir les experiències i resultats obtinguts per part dels arqueòlegs i els estudiants. Tanmateix, les persones que facin la visita guiada al jaciment, gaudiran de l’experiència de veure i viure una intervenció arqueològica en directe i poder parlar amb els alumnes i els arqueòlegs.
Diari de la intervenció
[instagram-feed type=hashtag hashtag=”#arqueoborn17” num=4 cols=4 showcaption=false]
Fitxa tècnica de la intervenció arqueològica
Període d’excavació: del 03 al 28 de juliol
Horari: de 9:00 a 14:00 i de 15:00 a 18:00
Coordinació
Carme Miró (Servei d’Arqueologia de Barcelona)
Arqueologia
Director de la intervenció: Antoni Fernández
Arqueòleg tècnic: Emiliano Hinojo
Empresa d’arqueologia: REC
Restauració
Coordinació restauració: Eugènia Bort (El Born CCM)
Empresa de restauració: Gamarra & Garcia
Universitat de Barcelona
Coordinació: Dra. Maria Àngels Petit (UB)
Tutoria alumnes: Dra. Queralt Solé (UB)
Col·laboradors
Bioarqueologia: Santiago Riera (UB)
Història de l’arquitectura: Reinald González (Veclus)
Inventari materials: Josefa Huertas i Núria Miró (MUHBA)
Gestió material arqueològic: Emili Revilla (MUHBA)
I els equips tècnics d’El Born CCM