ArqueoBorn

Intervenció arqueològica 2020

Presentació

La cinquena campanya de l’excavació arqueològica al conjunt arqueològic d’El Born té per objectiu continuar les tasques dutes a terme la temporada passada a la Casa Santmartí. En concret, la intenció és finalitzar totalment l’excavació en aquest espai, on encara queda un dels àmbits per acabar.

Un cop es finalitzi l’excavació pròpiament dita, l’equip de conservació-restauració tornarà a col·locar les estructures extretes per tal que tot el conjunt quedi com a la fase final del barri, quan es va procedir al seu enderroc. En concret, es retornarà a lloc la claveguera que es va haver de desmuntar per a facilitar les excavacions de la Casa Santmartí.

Com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19 la intervenció de 2020 no s’ha pogut dur a terme durant els mesos habituals ni amb els i les estudiants en pràctiques del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona. Un equip d’arqueòlegs i restauradors professionals treballaran en l’excavació durant els mesos de setembre, octubre i novembre, tant en el camp com en el procés d’inventari i classificació del material recuperat per conèixer més detalls de la Barcelona anterior al segle XVIII.

ArqueBorn és un projecte de recerca integral de tot el conjunt arqueològic de l’antic Mercat del Born que ens permet descobrir l’empremta de part de la història i el patrimoni de Barcelona. El seu objectiu és activar-ne el patrimoni i donar continuïtat a la investigació sobre les estructures, l’urbanisme, els materials arqueològics recuperats i difondre, mitjançant un programa d’activitats científiques, les noves dades que van sorgint en el transcurs de la recerca.

Aquestes intervencions al Born, a més, s’emmarquen dins el projecte PaleoBàrcino, liderat per la Universitat de Barcelona i el Servei d’Arqueologia de Barcelona amb l’objectiu de conèixer el territori, el paisatge, el conreu, l’alimentació, la salut i la geomorfologia de Barcelona des de la prehistòria fins l’actualitat.

 

 

Diari de la intervenció

[instagram-feed type=hashtag hashtag=”#arqueoborn20″ num=4 cols=4 showcaption=false]

Fitxa tècnica de la intervenció arqueològica

Període d’excavació: del 14 de setembre al 13 de novembre

Horari: de 8:00 a 16:00

Coordinació arqueològica

Carme Miró (Servei d’Arqueologia de Barcelona)

Arqueologia

Director de la intervenció: Toni Fernández
Arqueòleg tècnic: Vanesa Triay
Empresa d’arqueologia: Àtics

Restauració

Coordinació restauració: Eugènia Bort (El Born CCM)
Empresa de restauració: Gamarra & Garcia

Col·laboradors

Bioarqueologia: Santiago Riera (UB) i tot l’equip del projecte PaleoBàrcino
Història de l’arquitectura: Reinald González (Veclus)
Fotogrametria: Emiliano Hinojo
Inventari materials: Josefa Huertas i Núria Miró (MUHBA)
Gestió material arqueològic: Emili Revilla (MUHBA)

I els equips tècnics d’El Born CCM