Categories: Activitats | Actualitat | Reflexió |
Etiquetes: Primo Levi |

Dos mesos dedicats a Primo Levi

  • El Born CCM i l’Istituto Italiano di Cultura Barcellona organitzen el cicle ‘Primo Levi. El testimoni, l’escriptor, el científic’ en commemoració del 35è aniversari de la mort de l’autor i dels 75 anys de la publicació de Si això és un home, obra cabdal de la literatura del segle XX.
  • Durant els mesos de maig i juny se celebraran concerts, recitats, projeccions de documentals, conferències d’experts i taules rodones sobre Primo Levi i la seva obra.
  • Totes les activitats són gratuïtes.

Primo Levi va néixer el 1919 a Torí (Itàlia). El 1943, sota l’ocupació alemanya d’Itàlia, va ser deportat al camp de concentració d’Auschwitz-Monowitz, com tants altres milers de jueus. Ell va sobreviure-hi gràcies al seu coneixement de química i va explicar la seva experiència al llibre Si això és un home, publicat l’any 1947. L’11 d’abril de 1987, ara fa 35 anys, van trobar-lo mort a l’escala de la casa familiar de la seva ciutat natal i sempre s’ha especulat sobre el seu suïcidi.

Primo Levi es va constituir, a través de la seva escriptura, com un testimoni fonamental de l’experiència jueva de la deportació als camps nazis. El seu lloc cabdal en la literatura testimonial no es limita a la qualitat literària de la seva obra, sinó també al fet de constituir un veritable saber sobre la posició de testimoni: com es construeix un testimoni al llarg del periple d’una vida? Quines són les paradoxes i dificultats de la transmissió de l’experiència, tant en el temps com a les diferents generacions? La professió de químic el va ajudar en aquesta fita aplicant una de les eines del científic: la distanciació que fa possible l’observació i, més tard, per la mediació de l’escriptura, la reflexió i l’anàlisi.

Amb l’objectiu de donar a conèixer el personatge en el seu vessant de testimoni, escriptor de ficció i químic, incidint especialment en la seva vigència internacional i sense oblidar la importància que va tenir l’escalada al llarg de tota la seva vida, El Born Centre de Cultura i Memòria i l’Istituto Italiano di Cultura Barcellona organitzen el cicle Primo Levi. El testimoni, l’escriptor, el científic, amb la col·laboració del Centro di Studi Internazionale Primo Levi de Torí. El programa commemora el 35è aniversari de la mort de l’autor i els 75 anys de la publicació de Si això és un home, obra cabdal de la literatura del segle XX.

El programa d’actes en homenatge a Primo Levi s’ha iniciat amb la instal·lacióIo sono un centauro, cinc fotografies i textos curts de Levi que pengen de la part central del sostre d’El Born CCM i que presidiran l’espai durant aquests mesos. 

Durant els mesos de maig i juny, el programa continua amb concerts, recitats, conferències, projeccions i taules rodones amb experts: 

Totes les activitats són gratuïtes. Inscripcions i reserva d’entrades aquí.

 

La directora d’El Born CCM i comissària del cicle, Marta Marín-Dòmine, parla de la importància de recuperar la figura de Primo Levi i de les activitats que s’han organitzat al cicle.

 

Podeu descarregar el dossier de premsa i les imatges fent clic aquí.

#PrimoLevi