El Born Centre de Cultura i Memòria organitza regularment intervencions al conjunt arqueològic per estudiar el subsol de l’antic mercat del Born, una font inesgotable d’informació per a diversos camps d’estudi, des de la història fins a la biologia.
Des de l’1 de juliol s’està excavant la part posterior de la zona d’entrada a la Casa Duran, un dels edificis del jaciment, per aprofundir en el procés d’urbanització d’aquesta àrea en relació amb el curs del Merdançà, la claveguera major de Barcelona, i al del rec Comtal.
En aquest mateix edifici, l’any passat va aparèixer un mur que va deixar els arqueòlegs intrigats. El mur, d’uns 60 cm d’amplada, estava disposat en una direcció diferent de la resta, presentava una capa d’enlluït a banda i banda que feia pensar que era un mur interior, i les terres del seu voltant eren radicalment diferents a cada costat – a un costat hi havia terres procedents del Merdançà i, a l’altre, terres de llacuna.
Per tot plegat, se sospita que el mur és el primer rastre d’una trama urbana anterior i diferent de la que es veu ara al jaciment del Born. L’excavació ha de permetre contrastar si efectivament és així o bé si es podria tractar d’una construcció anterior al desplegament de la trama urbana de la zona a partir de la canalització de la claveguera major de la ciutat. Si l’espai excavat no presenta unes restes que signifiquin una singularitat major que la traça de la casa conservada fins al seu enderroc vers l’any 1717, es procedirà al rebliment indefinit del sondeig.
Infografia de la casa Duran al s. XVI – c. 1650. Infografia: Jorge Redondo
La Casa Duran està situada al carrer Gensana, a la zona central del jaciment, i va ser una de les principals adrogueries de Barcelona des de finals del segle XVI fins al seu enderroc entre 1716 i 1718. Aquesta part de la ciutat havia estat dedicada a activitats de caràcter preindustrial des del segle XIV, principalment activitats relacionades amb la transformació de la pell animal en cuir, gràcies a l’aigua que els proporcionava el Rec. Però a partir del segle XVII, va anar esdevenint una àrea comercial i residencial majoritàriament.
Lluerna del segle XIV, monedes d’època moderna (segle XVI o inicis del XVII) i meitat d’una bolla
Durant les primeres setmanes d’excavació, han aparegut diversos objectes de mida petita com agulles, monedes i una lluerna, tots ells d’època medieval o moderna (segles XIV a inici del XVII).
Un dels objectes més curiosos que han emergit és la meitat d’una bolla de plom. Les bolles eren unes marques d’entre 2 i 4 cm que es posaven als teixits doblegant-les sobre elles mateixes, pinçant la tela. Eren unes marques oficials que portaven l’escut caironat i quarterat de Barcelona a un costat i l’escut amb la creu de Sant Jordi a l’altre i es van fer servir des d’època medieval i fins al segle XVIII. Es posaven als teixits de llana produïts o comercialitzats a Barcelona per indicar que havia passat el control de qualitat de la ciutat. De la certificació se n’encarregaven diàriament tres persones escollides (un mercader i dos cònsols dels oficis dels paraires, teixidors i tintorers) a la seu de la confraria dels paraires, a pocs metres de l’espai on s’està excavant actualment. En intervencions arqueològiques efectuades anteriorment al Born també havien aparegut altres exemplars, complets. La troballa d’aquestes peces reafirma la necessitat de vincular els treballs d’arqueologia amb l’estudi històric i documental de la ciutat.
Diferents professionals del món de l’arqueologia en la intervenció arqueològica de la Casa duran. Juliol de 2024.
Una intervenció com aquesta esdevé una oportunitat única de formació i és per això que en la intervenció es compta amb la participació d’estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona, que duen a terme les seves pràctiques universitàries al campus. Treballen i aprenen amb un equip interdisciplinari format per professionals de l’arqueologia, la història, la restauració, la topografia, l’antropologia i la bioarqueologia. A més de participar activament en l’excavació, també ofereixen visites comentades cada divendres de juliol a les 13 h.
Està previst que la intervenció acabi el 26 de juliol, però, si calgués, les feines s’allargarien fins al setembre.
Diferents professionals del món de l’arqueologia en la intervenció arqueològica de la Casa duran. Juliol de 2024.
Més informació: sessió Arqueoborn sobre la casa duran