El Born Centre de Cultura i Memòria, en col·laboració amb l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), presenta l’exposició més extensa dedicada a Josep Renau feta fins ara a Catalunya.
Josep Renau, nascut a València l’any 1907, és una figura central de l’art combatiu: va vincular estretament la creació amb el compromís social. L’obra de Renau, formada principalment per cartells i grans murals, està marcada per un llenguatge innovador i l’ús agosarat del fotomuntatge. La trajectòria personal de l’artista també és un reflex dels conflictes del segle XX: la defensa de la 2a República i del patrimoni artístic espanyol, la ferida de la Guerra Civil i l’exili a Mèxic i a Berlín, on va morir l’any 1982.
Del 13 de juny al 13 d’octubre, El Born CCM recordarà aquest artista i intel·lectual amb una selecció de més de 100 peces, la majoria cedides per l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), i també procedents de la col·lecció privada Ibán Ramón, del CRAI – Biblioteca del Pavelló de la República, de la Biblioteca Valenciana, de l’Arxiu José Huguet i del Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca (Ministeri d’Educació, Cultura i Esports).
L’exposició, comissariada per Juan Vicente Aliaga, repassa en quatre grans àmbits la trajectòria artística i personal de Josep Renau:
1. LA FORJA D´UN ARTISTA (1907-1939)
Els inicis artístics i la implicació amb el govern de la II República
2. L’EXILI MEXICÀ (1939-1958)
La consolidació artística, el compromís polític i les turbulències de l’exili
3. THE AMERICAN WAY OF LIFE
La seva obra més coneguda: una sèrie de fotomuntatges polítics imprescindibles
4. ELS ANYS DEL TELÓ D´ACER I EL FINAL (1958-1982)
L’exili a Berlín Oriental: llums i ombres a un país comunista
La mostra ‘Renau. El combat per una nova cultura, ha estat seleccionada com a finalista dels Premis FAD 2020 en la categoria d’intervencions efímeres i guardonada amb el Premi Laus bronze 2020.
Juan Vicente Aliaga, comissari de l’exposició, ens la presenta:
Consulteu la publicació de la sèrie Transferències: