Des del 2019 la programació d’El Born CCM inclou una línia dedicada a reflexionar entorn de les memòries no oficials i vinculades a les comunitats dels barris que envolten el centre. Es tracta del programa de mediació Bornlab, que promou accions experimentals i artístiques en col·laboració amb agents del territori més proper.
Aquesta temporada i la vinent, Bornlab enceta un programa que posa l’accent en els relats vinculats al territori, en les expressions memorials lligades a les arts i a l’espai públic i en la reflexió col·lectiva a través d’un programa d’estudis comunitari.
Una de les novetats de la temporada és la posada en marxa del Bornlab Sonor, un pòdcast trimestral que compta amb la participació del veïnat, persones i entitats vinculades als barris del Casc Antic i que està editat per l’artista sonora Agnès Pe amb la col·laboració de la Xarxa de ràdios comunitàries de Barcelona. El primer pòdcast porta per títol ‘Des de quins barris es veu El Born CCM?’, i s’ha realitzat amb la col·laboració de RAI- Recursos d’Animació Intercultural, el Casal de Barri Pou de la Figuera i el Projecte XEIX. Aquest pòdcast s’estrenarà el proper 13 de juliol, en una escolta col·lectiva coincidint amb la presentació del Programa de Bornlab per al 2022.
Durant el juliol també s’estrenarà el cicle ‘Estar, ballar, 3, 4’, un conjunt d’accions públiques que tindran lloc a la plaça Comercial i al propi centre d’El Born CCM. A partir de tallers experimentals, espais de formació col·lectiva i una taula rodona, es posarà la mirada en la relació que s’estableix entre el ball i la memòria i les formes de viure i gaudir de la ciutat avui. Les primeres cites del cicle són ‘Bomba porto-riquenya al Casc Antic’, amb Caminando en Yubá i la col·laboració de l’Espai Avinyó (14 de juliol), ‘Fer ballar la memòria’, amb Lo relacional (21 de juliol) i ‘Rutes histèriques. Places, fluxos i remolins’, amb Sara Manubens (28 de juliol).
La tercera pota de la nova programació de Bornlab té com a objectiu oferir una mirada transversal al concepte de conflicte a partir de les memòries de ciutat. Al llarg de diverses sessions, s’abordarà l’actual conflicte geopolític partint de preguntes clau que en les darreres dècades han formulat iniciatives col·lectives i mobilitzacions ciutadanes a Barcelona. Així, es tractaran temes com el conflicte i la guerra des de l’educació, recursos naturals i conflicte, mobilitzacions a carrers i places, ciutat refugi i mediació comunitària.
La reserva per a les activitats del mes de juliol ja està activa i es pot fer a través del web, en aquest enllaç.