• All Along The Watchtower ©Robert Conrad

  • All Along The Watchtower ©Robert Conrad

All Along The Watchtower

Performance visual, musical i poètica

Trenta anys després de la caiguda del mur de Berlín, un grup d’artistes de l’antiga República Democràtica Alemanya (RDA) proposa un espectacle memorial a mig camí entre el concert, el recital i la performance.

Prenent com a punt de partida la versió de Jimmy Hendrix de la cançó All Along The Watchtower, l’obra repassa els himnes de la resistència i de la lluita, declama els poemes de l’esperança, de la supervivència i també els de la decepció. Amb imatges directes i suggestives dels murs com a concepte global, la proposta esdevé un cant de desig de llibertat.

L’espectacle s’ha estrenat el 8 de novembre a la Zionskirche, un espai emblemàtic de la contracultura de Berlín Est als anys 80 i 90, en el marc de les commemoracions dels 30 anys de la caiguda del mur.

A Barcelona, els actors Ines Burdow i Àlex Brendemühl evoquen la memòria col·lectiva de la RDA recitant textos de la mateixa Burdow i fragments de Paul Celan, Reiner Kunze, Peter Schneider, Helga M. Novak, Wolf Bierman, Bert Papenfuss i Walter Benjamin. El DJ, cantant i líder del grup alternatiu berlinès Herbst in Peking!, Rex Roswig, i el guitarrista Torten ‘Pegman’ Füchsel, interpreten temes que emfatitzen les contradiccions socials i polítiques evidenciades després de la caiguda del mur. La guitarrista clàssica Nora Buschmann presenta el seu repertori més personal, en diàleg amb la seva infantesa i amb els moviments de solidaritat que sorgiren arreu del món durant l’anomenada Revolució Pacífica.

El muntatge audiovisual és obra de l’artista Frank Diersch, amb imatges d’arxius personals i fotografies de Robert Conrad. Especialitzat en arquitectura, Conrad va documentar exhaustivament el mur, les torres de guaita, les zones de control i els aparells de vigilància, així com el context social i cultural dels anys de la Die Wende.

 

 

Idea original: Jordi Guixé i Nora Buschmann
Patró: Wolf Biermann
Música: Nora Buschmann, Rex Joswig i Torten ‘Pegman’ Füchsel (Herbst in Peking!)
Textos: Ines Burdow (selecció)
Actuació: Ines Burdow i Àlex Brendemühl
Fotografies: Robert Conrad
Efectes i muntatge audiovisual: Frank Diersch – Studio F3
Coordinació: Margrit Kühl

Producció a Barcelona: Natàlia Lloreta Pané

All along the watchtower és una producció de l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB (EUROM) i de Watchtower Undertainment, amb la col·laboració de la Fundació Mur de Berlín (Stiftung Berliner Mauer), i el suport de l’Ajuntament de Barcelona, de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, i del programa Europe for Citizens de la Comissió Europea.

L’espectacle es programa dins del projecte “Paradigma mur. Berlín – Barcelona 1989-2019 / 1961-2021”, que també inclou el curs “Arqueologia a l’inrevés”, l’acció teatral Apparatus Berlin, el debat “Tot passa menys el passat“, el cicle de cinema “Murs, mars i altres fronteres” i la sèrie de podcasts “La XRCB s’inspira en Apparatus Berlin“.

  • Divendres, 29 de novembre de 2019 De 19 h a 21 h

Sala Moragues.
El Born CCM

Activitat en català, castellà, anglès, alemany i amb subtítols en català.

Entrada gratuïta