• Apparatus Berlin

  • Apparatus Berlin

Apparatus Berlin

Acció interactiva performativa

Apparatus Berlín, del grup teatral alemany Rimini Protokoll, ens transporta a través d’un programa de ràdio a l’hivern de 1963 a Berlín, moment en què s’anuncia un acord polític insòlit, que permet als habitants de l’oest de la ciutat creuar el mur i visitar els seus familiars de l’est per uns dies.

Immediatament després que es signés l’acord, a Berlín Oest va començar a produir-se una demanda massiva de permisos a les oficines d’expedició, però el procés burocràtic era extraordinàriament complicat i rígid. Els habitants de l’oest van haver de fer cua durant dies a la gèlida intempèrie. Les normes i el sistema canviaven diàriament. La gent estava desconcertada. Què calia posar a la sol·licitud? Quan els donarien el segell d’espera? Qui podia creuar? Què es podien endur? Què els esperava a l’altra banda?

L’emissora RIAS, de Berlín Oest, va crear un programa especial “per formular preguntes sobre l’acord de permisos de visita” i aconsellar la ciutadania indignada. En un joc entre realitat i ficció, es podran sentir, de nou, fragments d’aquest programa de ràdio que ens faran reflexionar, des d’una perspectiva contemporània, sobre el mur de Berlín i els múltiples intents per superar-lo.

Accés lliure. L’acció consta de set interaccions de 12 minuts cadascuna que s’aniran repetint entre les 12-14 h i les 16.30-18.30 h.

Creació: Helgard Haug i Daniel Wetzel (2001), Rimini Protokoll
Adaptació a Barcelona: Helgard Haug i Meret Kiderlen (2019)

Coordinació: Kathrin Golda-Pongratz

En col·laboració amb set agents locals: Paula Kuffer, Claudia Kalász, Ventura López Kalász, Valentina Asinari, Manolo Laguillo, Álex Pinós Simmel i Thomas Sauerteig.

L’acció teatral Apparatus Berlín s’emmarca dins el projecte “Paradigma mur. Berlin – Barcelona 1989-2019 / 1961-2021”, que també inclou el curs “Arqueologia a l’inrevés”, la performance All Along The Watchtower , el debat “Tot passa menys el passat“, el cicle de cinema “Murs, mars i altres fronteres i la sèrie de podcasts “La XRCB s’inspira en Apparatus Berlin“.

  • Dissabte, 9 de novembre de 2019 De 12 h a 14 h i de 16:30 h a 18:30 h

Activitat en català, castellà i alemany.

Entrada gratuïta
  • discapacitat_fisica