#ArqueoBorn
Intervenció arqueològica 2024
-
De l’1 al 26 de juliol, amb estudiants de la UB
L’objecte de la intervenció arqueològica d’enguany se centra en l’excavació de la part posterior de l’àmbit d’entrada de la Casa Duran.
L’any 2023 es va excavar la part anterior del mateix àmbit d’entrada, on va aparèixer un mur d’uns 60 cm d’amplada. La singularitat de la troballa radica en el fet que, en primer lloc, el mur no està disposat segons la direccionalitat de la trama urbana de la zona, tot i tenir una cronologia del segle XIV ben propera a la resta de murs del jaciment, i, per tant, es converteix en el primer rastre d’una trama anterior i diferent de la que coneixem en el jaciment del Born. En segon lloc, perquè el mur presenta, a banda i banda, una capa d’enlluït, fet que indica que es tracta d’un mur interior, no de façana, i que per tant ens trobem en l’interior d’una edificació anterior a la conservada. I, per últim, perquè les terres que apareixen a banda i banda del mur, són radicalment diferents: mentre a un costat apareixen terres procedents de la claveguera major de Barcelona (el Merdançà), a l’altre hi apareixen terres de llacuna.
Per tots aquests motius, creiem oportú excavar la resta de l’espai d’entrada de la Casa Duran (6,71 m²) a fi i efecte de contrastar la interpretació que, en un primer moment, s’ha fet d’aquest mur i veure si, efectivament, podem parlar d’una trama urbana anterior a la que veiem i coneixem, o bé si es podria tractar d’una construcció anterior al desplegament de la trama urbana de la zona a partir de la canalització de la claveguera major de la ciutat.
Si l’espai excavat no presenta unes restes que signifiquin una singularitat major que la traça de la casa conservada fins al seu enderroc vers l’any 1717, es procedirà al rebliment indefinit del sondeig.
-
Dates: de l’1 al 26 de juliol de 2024
Coordinació: Anna Molina (El Born CCM)
Direcció Facultativa:
- Jordi Ramos (Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya)
- Josep Pujades (Servei d’Arqueologia de Barcelona -ICUB)
- Eugènia Bort (El Born CCM)
- Marta Fàbregas (Àtics S.L.)
- Vanesa Triay (Àtics S.L.)
- Anna Molina (El Born CCM)
Equip tècnic:
- Direcció de la intervenció: Vanesa Triay
- Arqueòleg tècnic: Míriam Esqué
- Auxiliars d’Arqueologia: Ariadna Muñoz i Laura Sendín
Conservació – restauració:
- Coordinació: Eugènia Bort (El Born CCM)
- Empresa de conservació-restauració: Gamarra & Garcia, Conservació i restauració S.L.
Col·laboradors:
- Gestió materials arqueològics: Emili Revilla (MuHBa)
Equip de recerca projecte “Paleobarcino” (UB):
- Direcció: Santi Riera
- Cristina Navas (midons)
Pràctiques universitàries:
- Estudiants: Daniel Jinto Taboas, Roger Solà Amich, Joan Josep Torrebadella Soriano, Natàlia Chalamanch Cases, Josep Maria Gómez Vila, Ariadna Royo Vidal i Pol Sancho García
I els equips tècnics d‘El Born CCM