• Foto Pere Virgili

Nova intervenció arqueològica al Born

Com altres anys, durant l’estiu l’arqueologia pren protagonisme a El Born CCM amb una nova campanya arqueològica i un curs sobre arqueologia urbana.

El mes de juny tenen lloc les Sessions Formatives Arqueoborn-II: Arqueologia i arqueobiologia urbana a Barcelona, conduïdes per experts i professionals del sector. Del 26 al 29 de juny, totes aquelles persones interessades en l’arqueologia tenen l’oportunitat de participar en aquest cicle formatiu sobre arqueologia urbana, una branca de l’arqueologia cada vegada més important i que té aplicacions en el camp de la gestió urbana, del patrimoni, de la memòria col·lectiva i de la recerca. La ciutat de Barcelona ha estat pionera en la formació de professionals en aquest camp, principalment amb la participació d’estudiants en la intervenció arqueològica del Born.

Al juliol es durà a terme una nova campanya d’intervenció arqueològica al jaciment. En aquest cas, l’excavació es centra en l’àmbit d’entrada de la Casa Duran, situada al carrer Gensana i que constitueix una àrea de 13,62 m2 dins del conjunt arqueològic. Estudis previs d’aquesta finca ens han permès saber que es tractava d’una de les principals adrogueries de la ciutat de Barcelona des de finals del segle XVI i fins al seu enderroc entre 1716 i 1718. L’excavació té com a objectiu estudiar les transformacions que s’hi hagin pogut produir, localitzar els nivells en ús durant el segle XIV i, mitjançant l’excavació dels diferents estrats, comparar si l’evolució de l’ocupació de la casa és coincident amb la de la Casa Riera, ubicada just al costat. A l’excavació del 2021, a la Casa Riera s’hi van documentar estrats del segle XII, moment en què es data la construcció dels primers edificis en aquest sector de la ciutat.

 

Totes aquestes accions s’emmarquen dins del programa Arqueoborn, que té per missió posar en valor les restes arqueològiques del Born a partir de la investigació generada, sigui des del mateix centre o bé en col·laboració amb centres d’estudi i recerca externs. També té l’objectiu de divulgar els resultats de la recerca per mitjà de publicacions i d’activitats adreçades a públics diversos.

Entre les darreres accions de divulgació, el passat mes d’abril va tenir lloc una conferència dedicada a explicar els estudis que s’han realitzat sobre la Casa Duran i els resultats obtinguts durant la recerca. La documentació exhumada és rica en detalls, especialment pel que fa a la polivalència d’alguns espais interiors, el que han permès imaginar com podia haver estat aquesta finca. A més, també s’han desvetllat multitud d’elements que permeten aproximar-nos a la vida d’un dels negocis més importants de la ciutat en època moderna. Amb el títol ‘La Casa Duran, una adrogueria oberta al món’, la sessió es pot recuperar íntegrament al canal de Youtube d’El Born CCM.

La propera conferència del programa Arqueoborn tindrà lloc a la tardor.