Què t’espera a El Born CCM aquest 2023?

En els propers dies ens acomiadem del 2022 després d’un any ple d’activitats i noves propostes entorn de la memòria i les arts. Però, vols saber què trobaràs a El Born CCM a partir del mes de gener? T’ho expliquem!

Obrirem el mes de gener amb noves commemoracions. La primera, el 19 i 20 de gener amb l’estrena del documental Sheol i la peça teatral Instruccions per fer-se feixista en el marc del Dia Internacional de Commemoració en memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Al març seguirem amb ‘Tres dies de març. Dones, ballar, riure, resistir’, el cicle dedicat a commemorar el 8 de març. Podrem veure l’espectacle ‘Les Bertranettes’, que reivindica les diferents facetes i la trajectòria musical d’Aurora Bertrana, el monòleg d’Asaari Bibang,Humor Negra’, i una taula rodona de gran importància que reunirà dones palestines i dones jueves que treballen per la pau i l’entesa.

Durant el primer trimestre de l’any es podrà visitar l’exposició ‘Un altre fi. LA RESTA. Art i antifranquisme’ i agafarà embranzida el programa d’activitats paral·leles a la mostra. Entre les moltes propostes, destaca un col·loqui que tindrà lloc el 23 de febrer entre un dels últims testimonis vius de la guerrilla antifranquista, el maqui Francisco Martínez, i l’artista Francesc Torres, entre altres participants. També destaca un procés artístic i experimental comissariat per Marta Figueras que tindrà lloc de l’11 al 14 d’abril sobre ‘La guerra que no vam viure. Art i memòria de les terceres generacions’, amb la participació d’Àurea Estellé, artista, Bea Insa, actriu, Clàudia Bussé, escriptora, Cesk Freixas, cantautor, i Miquel Barcelona, ballarí i coreògraf.

A la primavera s’estrenarà una exposició fotogràfica curada per Pedro Azara i Tiziano Schürch sobre espais patrimonials, d’arreu del món, que tenen la custòdia de jaciments i a la vegada són transmissors de memòria, com és el cas d’El Born CCM.

Seguint amb les exposicions, a l’estiu es podrà veure ‘Anatomia d’una professió’, una instal·lació basada en la memòria dels cossos dirigida per Miquel Barcelona, i dues instal·lacions artístiques al jaciment que commemoraran l’11 de setembre català i l’11 de setembre xilè (cop d’estat de 1973).

Al jaciment també s’hi podran veure dos espectacles. Per una banda, al mes de juliol es podrà veure Titanas, de la companyia Sol Picó, que portarà els paisatges mítics de les deesses poderoses de la memòria i dels elements naturals al jaciment del Born a través de tres ballarines i un cor. I a l’octubre arribarà el torn de Lluïsa Cunillé i la seva obra L’últim dia (un monòleg), una peça sobre un món en extinció produïda per El Born CCM i que es programarà durant quatre setmanes.

A la tardor també se celebraran les primeres jornades sobre ‘Memòries del Futur’, en què ens interrogarem sobre el futur en un moment històric que pateix les conseqüències de grans cesures: el canvi climàtic, la pandèmia, la pervivència de les guerres. Les jornades tindran dues derivades: Utopia, a l’octubre, i Terra, al novembre.

Precisament al novembre arribarà un dels plats forts de la temporada: ‘Per què la guerra? Memòries, herències i representacions de les violències bèl·liques’, l’exposició més destacada de l’any. En aquesta mostra el públic visitant podrà conèixer l’obra de deu artistes d’art contemporani que treballen la temàtica de la guerra d’una manera transversal i des de diferents perspectives. Hi veurem les obres d’artistes com Francesc Torres, Fernando Sanchez Castillo, i els artistes internacionals Alfredo Jaar, Sophie Ristelhueber i Yevgenia Belorusets.

Tancarem l’any amb un homenatge a Jorge Semprún en el centenari del seu naixement. Semprún va ser un escriptor, guionista de cine, intel·lectual, resistent, supervivent del camp nazi de Buchenwald, membre del Partit comunista en la clandestinitat, antic ministre de Cultura durant l’època de Felipe González. En aquesta proposta s’abordaran les seves múltiples facetes, des de la perspectiva de la seva transmissió en el present.

Però això no és tot. La programació d’El Born CCM de 2023 es completa amb més trobades i conferències en el marc dels cicles ‘Teatre i memòria’ i ‘En perspectiva’; espectacles pel GREC Festival de Barcelona i el programa de recerca ArqueoBorn i les propostes comunitàries del programa Bornlab. A més, de tota la programació estable amb itineraris, visites guiades, nits d’estiu, tallers familiars, casals infantils, i projectes museu-escola.

El Born CCM El Born CCM