• aradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021

Categories: Activitats | Reflexió |

Presentació del projecte “Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021”

El Born CCM impulsa “Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021“, un projecte plurianual (2019-2021), que durant tres anys esdevindrà un focus d’acció i pensament que vincularà les dues ciutats.

El 9 de novembre de 2019 es compleixen 30 anys de l’enderrocament del mur de Berlín. El 2021 farà 60 anys que es va començar a construir. Entre 1961 i 1989, el mur va marcar físicament la separació ideològica de la ciutat i del territori, i es va convertir en un símbol polític de la Guerra Freda. Icona del segle XX, la destrucció del mur de Berlín és el fet històric que identifica un canvi de paradigma en la memòria i en el món contemporani.

Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021” compta amb la complicitat de diversos agents i institucions, i reuneix activitats de formats diferents per commemorar aquesta doble efemèride.

Reflexionar sobre l’impacte del mur a Europa és d’una gran significació, especialment en un període com l’actual en què la crisi democràtica profunda planteja múltiples interrogants i estimula la recerca de respostes.

Barcelona, ciutat oberta i acollidora, és també pionera en l’establiment de polítiques públiques de memòria, amb la voluntat de construir ciutadanies crítiques, compartir i intercanviar experiències i sensibilitats amb altres ciutats europees on els moviments civils s’han fet ressò dels debats sobre memòria pública.

El Born CCM, un espai patrimonial al servei de la ciutadania, és el lloc idoni per promoure la reflexió crítica sobre el paper de la memòria al món contemporani, és a dir, sobre la interpretació que els col·lectius socials fan del passat i quin impacte tenen aquests processos sobre el present.

Amb aquest projecte, ideat i coordinat per Kathrin Golda-Pongratz, El Born CCM proposa un seguit d’actes que conviden la ciutadania a pensar sobre les empremtes que va deixar la construcció i l’enderrocament del mur, sobre els conflictes locals i transnacionals que generen els murs, i sobre com es configuren i reconfiguren els relats polítics, culturals, socials i memorials.

PROGRAMA D’ACTIVITATS
ARQUEOLOGIA A L’INREVÉS. IDEOLOGIES CONSTRUÏDES
Curs
Direcció: Kathrin Golda-Pongratz
Participen: Xavier Monteys Roig i Rainer Huhle
31 d’octubre a 28 de novembre 2019

APPARATUS BERLIN
Acció interactiva de Rimini Protokoll (Berlín)
9 de novembre 2019

LA XRCB S’INSPIRA EN “APPARATUS BERLIN
Podcasts (en col·laboració amb la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona)
A partir del novembre 2019

ALL ALONG THE WATCHTOWER
Performance visual, musical i poètica (en col·laboració amb EUROM)
29 de novembre

 

A causa de la covid-19, la programació d’aquest cicle s’ha vist afectada i les següents activitats previstes no s’han pogut dur a terme:

MURS, MARS I ALTRES FRONTERES
Cicle de cinema (en col·laboració amb Goethe-Institut Barcelona)
Tardor 2020

TRIÀLEGS CIUTAT I MEMÒRIA. II EDICIÓ
Jornades sobre “Berlín-Barcelona. Paradigma Mur” (en col·laboració amb la Universitat de
Barcelona)

UNBUILDING WALLS
Exposició

 

>> Descarregueu-vos el dossier de premsa <<