Etiquetes: born de nit |

Un estiu ple d’història, arqueologia i art

Més d’una desena de visites guiades i itineraris per la ciutat, exposicions i altres propostes configuren l’agenda d’El Born CCM per aquest estiu.

La proposta estrella del Centre torna a ser el cicle Born de Nit, amb activitats exclusives durant els vespres del 2 de juliol al 7 de setembre. El Born de Nit és una ocasió única per conèixer el gran jaciment d’època moderna que s’hi conserva. Cada vespre, a les 20 h, el centre tanca les seves portes, comença a baixar el sol i el conjunt arqueològic s’il·lumina per prendre tot el protagonisme. És aleshores quan els participants en l’activitat inicien un viatge en el temps cap a la Barcelona del 1700.

Cada dia la visita se centra en un tema diferent:

El Born CCM El Born CCM

 

L’art i la guerra

L’art com a resposta als conflictes bèl·lics també té un espai protagonista en la programació d’estiu amb l’exposició ‘Per què la guerra?’ i la instal·lació artística ‘La maldat benvinguda, de Francesc Torres.

“Per què la guerra?” reuneix una selecció d’obres d’art contemporani que parlen dels efectes de la guerra en les persones, els espais i els paisatges, un tema malauradament actual que convida a reflexionar sobre els conflictes des d’un punt de vista universal i humanista. Els artistes participants són Alfredo Jaar, Shirin Neshat, Kader Attia, Rula Halawani, Francesc Torres, Fernando Sánchez Castillo, Francesc Abad, Bleda y Rosa, Isabel Banal i Juan Manuel Echavarría, tots ells amb llarg recorregut i renom internacional. Fins al 29 de setembre.

I, per altra banda, la instal·lació ‘La maldat benvinguda’, de Francesc Torres, que escenifica les tensions pròpies dels conflictes bèl·lics i reflecteix l’equilibri extremadament precari de tot allò que manté la pau abans que comenci la guerra. Es pot visitar fins a l’1 de setembre.

 

Nova intervenció arqueològica a la Casa Duran

De l’1 al 26 de juliol arrenca una nova edició del campus d’arqueologia d’El Born CCM. S’excavarà la zona d’entrada a la Casa Duran, un dels edificis del jaciment, on l’any passat va aparèixer un mur que va deixar els arqueòlegs intrigats. El mur, d’uns 60 cm d’amplada, estava disposat en una direcció diferent a la resta, presentava una capa d’enlluït a banda i banda que feia pensar que era un mur interior, i les terres del seu voltant eren radicalment diferents a cada costat – a un costat hi havia terres procedents de la claveguera major de Barcelona (el Merdançà) i a l’altre terres de llacuna. Per tot plegat, se sospita que el mur és el primer rastre d’una trama urbana anterior i diferent de la que es veu ara al jaciment del Born i cal ampliar l’estudi de la part posterior de la Casa Duran per resoldre el misteri. En aquesta intervenció es comptarà amb la participació d’estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona, que duran a terme les seves pràctiques universitàries en el campus.

El Born CCM El Born CCM

 

Visites patrimonials per a tots els públics

Totes les propostes es completen amb visites habituals per a tots els públics. Per una banda, les que formen part de l’oferta habitual, amb la visita al conjunt arqueològic, a l’exposició permanent, les visites familiars i les visites exprés. Per altra banda, enguany s’afegeixen dues visites a altres espais patrimonials de la ciutat pel seu vincle amb l’exposició ‘Per què la guerra?’. Es tracta de la visita al Turó de la Rovira (29 de juny i 14 de setembre) i al Refugi 307 (6 i 20 de juliol).